2019. szeptember 15., vasárnap

Pősze Lajos
Rádiókabaré kellene!
Mert ami most van az nem az. Rádión keresztül alig élvezhető stad upos középszerű nyögés, ráadásul ki tudja miért de az igazán tehetséges, briliáns humorú néhány stand upos már régóta hiányzik a műsorokból.
Ennek oka nyilván szakmai féltékenység, de azt be lehetne látni, hogy a sokszor éneklő hanglejtéssel orrhangon előadott száraz, hosszú , bárgyú poénmentes sztorizás nem rádiós műfaj, mert az inkább színpadra való ahol a személyes színpadi megjelenés jó esetben feljavíthatja. Egyébként a stand up amúgy is színpadra való és nem rádiós műfaj.
A Rádiókabaré komoly , igényes műfaj, ami most van az a mulatós kategória.

Tehát a korábbi mások által viccesnek tartott nagyobb neveknek ,Fábrynak, Bachnak, stb. éppúgy mint a görcsölő stand upos fiataloknak mind a rendezés mind a szereplés területén át kellene adni a helyet a rádióban egy teljesen új, tehetséges, az éteren is átjövő jó humorú társaságnak.
Hagyományosan jó lenne a magyar humor, kellene is a jó kabaré a rádióban . Könnyű is megcsinálni , csak megfelelő kezekbe kell adni.
Ehhez persze még az is kellene, hogy a rendezők belássák: közéleti témák nélkül nincsen jó kabaré.
Mert ma Magyarországon csak 2-3 olyan speciális őstehetség van, aki bármikor képes nem közéleti, hanem más témákról is élvezetes ,fergeteges humort produkálni és nyilván nem szerepelhetnek mindig ők, pláne ha ki is vannak szorítva a rádióból.
Igazán jó kabarét általában nem a szerencsétlenül kitalált és összerakott történetekről hanem a társadalom minden tagja által ismert és átélt közéleti attitűdökről lehet csinálni.
Közpénzből megy a rádió magas költségvetése, jogos volna elvárni, hogy igényes kabaréval szórakoztassa a közt.
Pősze Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése