2019. szeptember 5., csütörtök

Selyemút vagy pókháló a sárga veszedelem útja?
A világ vezető politikusai és elemzői előtt is egyre világosabban körvonalazódik, hogy a mai Kína egy világuralomra törő diktatúra, amely soha nem volt és nem is lesz konform az olyan kultúrákkal és demokráciákkal mint pld Európa .
Ezért a Selyemútnak nevezett hódító hadművelet a középkorban sem hozta el Kínának a világuralmat, most sem fogja.
Míg a kínai politikai fejlődés a diktatúra irányába mutat, addig a gazdasági valószínűleg lassuló majd stagnáló gazdaságot vetít előre, amely kapacitása még nagyon messze van az USA-tól névértékben számítva.
Közben nő az esélye egy USA-Kína valódi háborúnak, amely akár a katonailag fejletlen Kína felbomlásához is vezethet.
Érdekes módon talán az egyetlen dolog amit Trump helyesen ismert fel vagy fogadott el, az a kínai etikátlan és agresszív terjeszkedésben rejlő veszély.
Ne így legyen, de bárhogy is lesz, a világ többi része , köztük az EU érdeke a kínai agresszív nyomulás kivédése. Ennek részeként kezdődött el a kínai tőke beáramlásának csökkentése és korlátozása, a licencek, szabadalmak, stb. fokozott védelme., stb.
A Balkánon most a látványos Kína nyomulás mellett még 2 olyan diktatórikus ország, Oroszország és Törökország (az utóbbin keresztül az iszlám is) befolyása erősödik , amelyek szétesés és vagy nagy , akár robbanásszerű változások előtt állnak, amúgy pedig inkább szegény országok.
Nyugat- Balkán és Szerbia kapcsán egy esetleges EU csatlakozást említve sokan hivatkoznak geopolitikai , katonai érdekekre és szempontokra, ám némileg más a NATO és az EU érdeke , nem is beszélve arról, hogy ezek az érdekek egyre inkább különböznek Trump eszement ténykedése miatt. Az EU-nak pld nem érdeke, hogy a fenti országok által befolyásolt Nyugat-Balkánt vagy Szerbiát felvegye a soraiba mert a trójai falovakat ( Kínát és az iszlámot)engedné be és így csak saját maga alatt vágná a fát.
De lenne más ok is az aggályra, hiszen már így is kb. 150 ( más számítások szerint akár 300) év is lehet a már felvett kelet -európai országok némelyikének a lemaradása a magtól. Minek vennének fel politikai kultúrában, gazdaságban stb. még elmaradottabb országokat.
Az EU- nak a jövőben elsősorban nem terjeszkedni kell ,hanem a meglévő unió gazdasági, pénzügyi , katonai integrációját , stb. kell erősítenie.
Kína pókhálószövéssel felérő Selyemút sztrádáján meg jobb ha gyakrabban mérjük a sebességet.
Ui: Abban az elitnek számító budai kerületben amelyben lakom, egyre több a kínai lakos. Nem tudjuk mit csinálnak, csak felbukkannak a boltok főleg zöldséges pultjainál majd újra eltűnnek jól ismert módon izolált közösségeikben.
Szemmel láthatóan egyáltalán nem kívánnak a hazai környezettel , kultúrával, nyelvvel ismerkedni, barátkozni, stb.
Ez zavaró és nem szeretnék ilyen környezetben élni.
Egyetértek azzal, hogy a miénkéhez hasonló országoknak óvatos betelepítési politikát kell folytatnia,de akkor ez vonatkozzon mindenkire és átlátható, rögzített feltételek mellett történjen.
privatbankar.hu
A nyugati és a kínai beruházásokat, befektetéseket veti össze a…
Hozzászólás
M

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése