2012. január 8., vasárnap

IMF, LMP, Erdély

Azért az MSZP-SZDSZ duett mellett a Jobbiknak is van –. jóllehet csak politikai- felelőssége abban, hogy kissé körülményessé válnak az tárgyalások az IMF-el és az EU val.

Az a mérhetetlen sok sületlenség, gyűlöletre uszító szándékos demagógia, amivel az MSZP-SZDSZ által elszegényített , kiszolgáltatott, már-már mindenre hajlandó szegény rétegeket kábították,hitegették, gyújtogatták a Jobbik és a hozzá hasonlóan szélsőséges, anarchista csatolt szervezetei nagymértékben járult hozzá ahhoz, hogy a kormány az ez ellen való védekezésképpen a kelleténél nagyobb mértékben igyekezett kifogni a szelet a vitorlájukból. Sajnos ez a kormányzati magatartás is hozzájárult ahhoz, hogy most több mindenért kell magyarázkodni, olyanokért is, amiket esetleg nem is tervezett volna eredetileg a kormány.

És most is, amikor néhány jó húzással gyorsan túl kellene jutnunk egy szakaszon a Jobbik még tovább uszít, reszortja szerint az országon belül a kormány intézkedései és bárminemű, akárcsak taktikai megállapodási kísérlete ellen.

Meglepő módon Kis János figyelmeztette egy interjúban tavaly nyár végén a kormányt, hogy egy határon túl nem követheti a Jobbik kényszerből , pótcselekvésből történő állandó tétemeléseit.

Persze mások is megvezették Orbánt néhányszor rendesen. Emlékszem pld. 2010-ben hónapok sem voltak elegendőek egy egész minisztérium számára, hogy 2 szorzással maguk is kiszámítsák, hogyan is fog alakulni az adó az új, tervezett szja rendszerben , néhány további koncepcionális vagy éppen koncepciótlan hozzáállásról, kérdésről nem is beszélve.

Nem tudok jobb kifejezést használni, minthogy nem volt meg az amúgy bizonyára hűséges régi harcostársak felkészültsége.

Most össze kell rántani az irányítást, annak minden területét, harcolni kell, de hibázni nem szabad.
Az ország messze nincsen olyan rossz pénzügyi helyzetben, ahogy azt el akarja hitetni egy jól szervezett nemzetközi lejárató kampány , ugyanakkor nem téveszthetjük szem elől az erőviszonyokat sem.
Tárgyalástechnikailag amúgy nem tűnik túl bonyolultnak a helyzet, jó idegekkel ki lehet sakkozni a Magyarország számára is elfogadható, sőt előnyös megoldást is.

Az LMP-t persze nem ez foglalkoztatja most, hanem az, hogyan lehetne minél több bőrt lehúzni a láncos performanszáról. Most egy lehetséges közkegyelem ellen ágálnak, hiszen a megbélyegzésen túl azzal vége is lenne a bulinak, nem lehetne újabb fejezeteket nyitni az ügyben.

Jól tudják ugyan, hogy sehol a világon 3 percnél tovább nem tűrték volna meg hasonló akciójukat-mert sehol nincsen jogalapja annak-.de mégiscsak dagasztani szeretnék a pr miatt az ügyet és nem lezárni. Pontosan nem világos, hogy kinek szólna a pr, mert Európában vagy az USA -ban az átlagemberben inkább negatív visszhangra találnak az ilyen akciók leszámítva egy marginális , elsősorban európai anarchista réteget. Valószínűleg tehát belpolitikai reklámfelületnek szánják az ügy folytatását, még musicalt is írnak a végén belőle. Igaz akkor át kell tenni az események dátumot nyárra, mert téli, vastag cuccokban macerás meg nem látványos mozogni a színpadon.

Az a baj a közkegyelemmel,hogy a jövőt illetően bátorítást ad anarchista megnyilvánulásokhoz, ráadásul parlamenti képviselők rosszul értelmezett mentelmi jogára alapozva. Ahhoz pld. ugyanis senkinek nincsen joga és ne is legyen, hogy egy parlament bejáratát eltorlaszolja! Ez lehet egy jópofa akció,.de törvénytelen és annak megfelelően kell azonnal fellépni ellene .

Igaz ugyan, hogy a zöld anarchisták általában nem szoktak veszélyesek lenni a társadalomra, de példájuk ragadós lehet más, kártékonyabb eszmei áramlatok körében .

Megjelent egy érdekes közvélemény kutatás arról, hogy élik meg az erdélyi magyarok az állampolgárság megszerzésének és a szavazati joggal való élésnek a lehetőségét. Friss a téma,mostanság alakul csak az aktualitása , innen is az ügy érdekessége. Lehetne kritizálni a felmérés pontosságát, hogy milyen körben készült, kiket is vesz számba pontosan stb.

Egy valami azonban a hibahatárokon túl is átjön a felmérésből. Az, hogy a határokon túli magyarokért és az összmagyarság összefogásáért nem hőbörgéssel, görcsölő nacionalizmussal, felelőtlen akciókkal lehet tenni a legtöbbet! Megfontoltságot, felelősséggel építkezést, helyzetük pontos ismeretét, a hihető jövőt megvalósító cselekedeteket kérik ők maguk is számon rajtunk, hazai magyarokon. Ideje volna ezt belátni azoknak a hazai szélsőségeseknek ,akik önös érdekből, tudatlanságból, földhözragadt belpolitikai érdekekből képesek akár a vágóhidra is vonszolni demagógiájukkal a Kárpát- medencei magyarság ügyét csökkentve az alapvető fontosságú integrálási és autonómia törekvések hatékonyságát.

Pősze Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése